Mini-ezel info. 

Ezels zijn er in alle kleuren, maten en rassen. De grootste ezels hebben wel een schofthoogte van 1.50 mtr., zoals de Franse Poitou ezel of de Grand Noir du Berry. Het kleinste ezelras is de Mediterrane miniatuurezel. Zij hebben een schofthoogte van maximaal 91 cm (36 inch) en mogen niet kleiner zijn dan 76 cm (30 inch)voor de merries en 73,5 (29 inch) voor de hengsten. Deze ezeltjes komen oorspronkelijk van SardiniŽ en SiciliŽ. Dit ras is van oorsprong klein en dus niet door menselijk ingrijpen klein gefokt! Door hun formaat waren zij bijzonder goed geschikt om over de smalle bergpaadjes goederen te vervoeren en op het land te werken. Echter door de komst van de gemotoriseerde landbouwwerktuigen werden de ezels overbodig en stierf het ras bijna uit.

Uiteindelijk waren er nog maar enkele tientallen en als een Amerikaan niet het initiatief had genomen om dit kleine ezelras naar Amerika te exporteren, was de Mediterrane miniatuurezel nu waarschijnlijk uitgestorven geweest. Inmiddels zijn er weer ezeltjes naar Europa geÔmporteerd, waar het ras nu een grote populariteit geniet. Mede dankzij hun handzame formaat en hun zachte karakter zijn ze ook voor kleine kinderen een fijn huisdier. Een mini-ezel is zelfs in staat een klein karretje te trekken!

Om het mini-ezelras in stand te houden is het raadzaam om alleen met goedgekeurde ezels te fokken. Daarom fokken wij alleen met dieren waarvan er meerdere generaties voorouders bekend zijn. Op  keuringen zijn al onze ezeltjes ook stamboekwaardig gekeurd.

Let op!

Hoed u voor namaak, er is veel kaf onder het koren en  alle waar naar zijn geld! Deze gezegdes gelden ook voor de mini-ezel. Als u van plan bent een veulen (of volwassen ezeltje) te kopen vraag dan bij de verkoper altijd naar de papieren van de ouderdieren. Hoeveel generaties staan er op de stamboom van het veulen en zijn de ouderdieren stamboekwaardig? Let daarbij op het stempel van de Vereniging Nederlands Ezelstamboek, want dan weet u zeker dat u een echte mini-ezel aanschaft. Worden de ezeltjes goed gesocialiseerd? Hoe lang blijft het veulen bij de moeder? Hoe worden ze verzorgd?

Koop uw ezeltje dus nooit in een opwelling, want u koopt het waarschijnlijk voor de rest van uw leven.

 

 

Copyright © 2009 Inside Reclameô   Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08 augustus 2014