Mini-ezel info. 

Ezels zijn er in alle kleuren, maten en rassen. De grootste ezel is de Franse Poitou ezel en de kleinste is de Mediterrane miniatuurezel. Zij hebben een schofthoogte van maximaal 91 cm (36 inch). Deze ezeltjes komen oorspronkelijk van SardiniŽ en SiciliŽ. Door hun formaat waren zij bijzonder goed geschikt om over de smalle bergpaadjes goederen te vervoeren en op het land te werken.

Door de komst van de gemotoriseerde landbouwwerktuigen werden de ezels echter overbodig. Er werd zelfs neergekeken op de mensen die nog een ezel hadden, want die waren te arm om een tractor te kopen. 

Uiteindelijk waren er nog maar enkele tientallen en als een Amerikaan niet het initiatief had genomen om dit kleine ezelras naar Amerika te exporteren, was de Mediterrane miniatuurezel nu waarschijnlijk uitgestorven geweest. Uiteindelijk zijn er weer een paar Europeanen geweest die de ezeltjes teruggehaald hebben naar Europa, waar het ras nu een grote populariteit geniet. Mede dankzij hun handzame formaat en hun zachte karakter zijn ze ook voor kleine kinderen een fijn huisdier. Een mini-ezel is zelfs in staat een klein karretje te trekken!

Verwar de mini-ezel niet met de dwergezel. De dwergezel is eigenlijk een standaardezel die door een tekort tijdens de dracht van de moeder of door slechte voeding tijdens de veulenperiode klein is gebleven. Als u een dwergezel vergelijkt met een mini-ezel zult u zien dat de verhoudingen van de dwergezel niet kloppen. Om het mini-ezelras in stand te houden is het raadzaam om alleen met goedgekeurde ezels te fokken.

 

 

Copyright © 2009 Inside Reclameô   Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 2009